Zimtsterne

Zimtsterne

Czyli niemieckie ciasteczka świąteczne. Zaintrygował mnie sposób przygotowania tych ciasteczek, a mianowicie wszystkie suche składniki łączy jedynie białko. Do ich przygotowania nie używamy tłuszczu. Przepis znalazłam na blogu Moje wypieki. Powiem tak, ciasteczka nie należą do najłatwiejszych, jeśli chodzi o ich pieczenie. Już teraz wiem, że, aby nie były twarde, powinny być grubsze niż te, które ja przygotowałam. Na ciasteczka należy nakładać cienką warstwę glazury, aby nie popękała. Czas pieczenia i temperaturę, należy dostosować do swojego piekarnika indywidualnie. Ciasteczek upiekłam z połowy porcji tej podanej w oryginale i na tyle podaję składniki z moimi małymi zmianami. I chociaż były dość chrupiące i miały popękaną glazurę, to i tak do kawy fajnie pasowały. Jeśli uda się tak upiec, aby nie przyrumienić glazury, to ciasteczka wyglądają bardzo ładnie i Świątecznie. Zapomniałam jeszcze dodać, że pięknie pachną cynamonem i migdałami.


Składniki

Ciasto

- 150 g zmielonych migdałów;
- 25 g mąki pszennej;
- 50 g cukru pudru;
- 1 białko;
- 1 łyżeczka cynamonu - użyłam firmy Kotányi.

Glazura bezowa

- 1 małe białko;
- 1 szczypta soli;
- 80 g cukru pudru;
- ewentualnie 1 łyżka mleka.

Zimtsterne

Przygotowanie

W miseczce połącz wszystkie składniki na ciasto i zagnieć. Przygotowane owiń w folię spożywczą i włóż do lodówki na około 1 godzinę. Następnie ciasto rozwałkuj, możesz to zrobić np. pomiędzy dwoma arkuszami papieru (w razie konieczności podsyp mąką) na grubość około 1 centymetra. Foremką o kształcie gwiazdki wycinaj ciasteczka i układaj je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Ubij na sztywno białko ze szczyptą soli, pod koniec ubijania stopniowo dosypuj cukru. Glazura powinna mieć kremową konsystencję, taką, by nie spływała z ciastek i nie była zbyt sztywna. Gdyby była sztywna dodaj troszeczkę mleka i wymieszaj. Glazurę nałóż na każde ciastko za pomocą pędzelka. Piec w temperaturze około 160ºC przez około 10-12 minut, uważając, aby beza nie nabrała brązowego koloru. Gdy zauważysz, że beza się rumieni to przykryj ciasteczką folią aluminiową.

Zimtsterne