Chrupiąca focaccia

Chrupiąca focaccia

W jednej z krakowskich włoskich restauracji można skosztować pysznej, cieniutkiej i chrupiącej focacci. Jest pyszna! Spróbowałam upiec taką w domu. Przygotowana focaccia wg tego przepisu jest chrupiąca, jednak dość twarda. Pomimo tego nam bardzo smakowała. Zwłaszcza połamana na małe kawałki. Po upieczeniu wygląda bardzo smakowicie, dzięki dużej ilości uroczych bąbelków :)

Chrupiąca focaccia


Składniki (na cztery focaccie)

Ciasto

- 500 g mąki;
- 50 ml oliwy;
- 250 ml wody;
- oliwa z oliwek.

Dodatkowo

- sól gruboziarnista;
- oliwa z oliwek;
- kilka gałązek świeżego rozmarynu.

Chrupiąca focaccia

Przygotowanie

Wszystkie składniki na ciasto połącz i zagnieć. Wyrabiaj tak długo, aż będzie elastyczne. Odstaw na około 60 minut. Następnie podziel na 4 części. Przygotuj dużą blachę do pieczenia (ja używam tej z wyposażenia piekarnika). Utnij papier do pieczenia wielkości blachy. Każdą część ciasta rozwałkuj, najlepiej od razu na papierze do pieczenia. Rozwałkowane ciasto ma być cieniutkie. Tak przygotowane umieść na blaszce do pieczenia, posyp świeżym rozmarynem, solą i skrop oliwą. Piecz w piekarniku nagrzanym do 240ºC przez około 8-10 minut (aż się ładnie przyrumieni). Ważne, aby blachę z focaccią włożyć do nagrzanego piekarnika i w czasie pieczenia sprawdzać, aby się nie przypaliła. Przed podaniem najlepiej połamać na mniejsze kawałeczki. Dodatkowo można jeszcze troszeczkę skropić oliwą.

Chrupiąca focaccia