Najsmaczniejszy piernik świąteczny

Najsmaczniejszy piernik świąteczny

Polecam wszystkim ten piernik, gdyż przepis jest w mojej rodzinie od wielu lat, jeszcze nikomu się nie znudził i co roku smakuje wyjątkowo. Myślę, że jest to jeden z najprostszych pierników i na dodatek zawsze wychodzi. Polecam przełożyć go konfiturą z płatków róży i udekorować czekoladową polewą. Dodaje mu to smakowitości. Zapach tego piernika długo unosi się w powietrzu i wprowadzana mnie nieodmiennie w fantastyczny świąteczny, kojarzony z dzieciństwem, nastrój. Nie wyobrażam sobie świąt bez niego.


Składniki

Ciasto

- 4 małe jajka (oddzielnie żółtka i białka);
- szczypta soli;
- 17 dkg mąki;
- 5 dkg drożdży;
- 1/2 szklanki oleju;
- 1/2 szklanki miodu;
- 1/3 szklanki cukru;
- przyprawa do piernika;
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej;
- ewentualnie 1/2 łyżki kakao.

Dodatkowo

- konfitura z płatków róży.

Polewa

- 10 dkg czekolady;
- 10 dkg masła.

Przygotowanie

Składniki na ciasto powinny być w temperaturze pokojowej. W misce utrzyj żółtka z solą, cukrem, miodem, drożdżami i olejem. Kiedy masa będzie jednolita, dodaj przesianą mąkę wymieszaną z sodą oczyszczoną, przyprawą do piernika i kakao. Na końcu dodaj ubitą pianę z białek i delikatnie wymieszaj za pomocą szpatułki. Gotowe ciasto przełóż do wysmarowanej masłem i oprószonej bułką tartą długiej keksówki. Wyrównaj wierz i piecz do tak zwanego „suchego patyczka” przez około 50 minut, w piekarniku nagrzanym na początku np. do 160°C (wówczas piernik podrośnie), a następnie do 180°C.
Kiedy ciasto ostygnie, piernik przekrój na pół i wysmaruj konfiturą (ilość wg uznania), a następnie przygotuj polewę. W garnuszku umieść czekoladę i masło. Postaw na małym ogniu i mieszaj do momentu powstania jednolitej polewy. Gotową polewą posmaruj wierzch piernika.

zBLOGowani.pl