Pani Walewska

Pani Walewska

Pani Walewska czy też pychotka, to duże podzielne ciasto, które kojarzy mi się przede wszystkim ze Świętami. Ciasto, które owszem lubię, ale na mojej osobistej liście ulubionych ciast są przed nim jeszcze inne ;)  

Składniki  

Ciasto

- 50 dkg mąki;  
- 22 dkg masła;
- 6 żółtek;
- 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia;
- 1/2 szklanki cukru pudru;
- szczypta soli.

Beza

- 6 białek;
- szczypta soli;
- 1 szklanka cukru pudru;
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej.

Masa 

- 700 ml mleka;
- 3 żółtka;
- 1/2 szklanki cukru;
- 1 mały cukier waniliowy;
- 5 łyżek mąki ziemniaczanej;
- 2 łyżki mąki pszennej;
- 20 dkg miękkiego masła;
- ewentualnie amaretto do smaku.

Ponadto

- około 28 dkg dżemu z czarnej porzeczki (1 słoiczek);
- około 10 dkg płatków migdałowych lub siekanych orzechów włoskich.

Pani Walewska

Przygotowanie

Wszystkie składniki na ciasto połącz, zagnieć i podziel na pół. Białka ze szczyptą soli ubij na sztywną pianę. Nie przerywając ubijania dodawaj do niej stopniowo cukier, a na samym końcu delikatnie połącz z mąką ziemniaczaną. Wyłóż papierem do pieczenia blaszkę o wymiarach 36 x 25 cm  - ja używam blaszki z wyjmowanym dnem. Jedną połowę ciasta rozwałkuj, wyłóż nią spód blaszki. Na cieście rozsmaruj połowę dżemu, następnie połowę piany i posyp ją połową płatków migdałowych. Piecz około 40 minut w temperaturze 170ºC. Analogicznie postępuj z drugą częścią ciasta.
1/4 szklanki cukru, cukier waniliowy i pół litry mleka połącz i zagotuj. Pozostałe mleko wlej do miseczki, dodaj obydwie mąki, żółtka i zmiksuj. Następnie powoli wlej do gotującego się mleka, cały czas mieszając. Gotuj na wolnym ogniu, aż powstanie gęsty budyń. Pozostaw do wystudzenia.
Masło utrzyj z pozostałym cukrem. Gdy masło będzie puszyste, nie przerywając ucierania, dodawaj partiami budyń, a na końcu wlej stopniowo amaretto. Chłodne placki przełóż masą.
Przed rozkrojeniem włóż do lodówki przynajmniej na jedną godzinę.