Kruche ciasteczka z bezą

Kruche ciasteczka z bezą

Na halloween…


Składniki

Ciasto

- 130g masła;
- 1 żółtko;
- kilka kropel prawdziwego aromatu waniliowego;
- 180 g mąki.

Beza

- 2 białka;
- szczypta soli;
- 100g cukru pudru lub drobnego cukru;
- 2 łyżki cukru waniliowego.

Przygotowanie

Mąkę połącz z masłem, żółtkiem i aromatem. Całość zagnieć, a następnie włóż do lodówki na około godzinę. Po tym czasie, rozwałkuj je i wytnij ciasteczka. Kształty wg uznania, jednak ze względu na to, iż ciasto jest bardzo kruche, to proponuję bardzo małe kształty ciasteczek, takie na jeden kęs.
Białka ubij ze szczyptą soli i ciągle ubijając dosypuj cukru. Dodaj również cukier waniliowy. Ubitą pianę rozsmaruj na powycinanych ciasteczkach. Z piany również możesz utworzyć dowolne kształty. Piecz około 15 minut w nagrzanym do 160ºC piekarniku. Uważaj, aby nie przypalić ciasteczek.

Kruche ciasteczka z bezą