Knedle z twarożkiem

Knedle z twarożkiem

Były pyszne :) i chociaż już ich dawno nie ma, to ja nadal czuję ich smak i zapach :)
Polecam również knedle z truskawkami oraz ze śliwkami.


Składniki

- 1 kg ugotowanych ziemniaków;
- 2/3 szklanki mąki ziemniaczanej;
- około 1,5 szklanka mąki pszennej (ilość mąki zależy od sypkości ziemniaków);
- 1 jajko;
- około pół kg twarogu;
- żółtko;
- cukier z prawdziwą wanilią - ja użyłam firmy Kotányi;
- 3-4 łyżki cukru;
- sól.
 

Knedle z twarożkiem

Przygotowanie

W misce połącz twaróg z żółtkiem oraz cukrem i cukrem z wanilią.

Ugotowane i ostudzone ziemniaki przeciśnij przez praskę. Następnie stopniowo dodaj do nich mąkę ziemniaczaną i pszenną oraz szczyptę soli. Na końcu wbij jajko i wyrabiaj, aż powstanie gładkie, elastyczne ciasto.

Po dokładnym wyrobieniu ciasto podziel na części. Na dłoni uformuj placuszek na środku połóż przygotowany twaróg, zlep brzegi ciasta i zrób kuleczkę (knedelka). Przygotowane knedle gotuj partiami w osolonym wrzątku, delikatnie mieszając, żeby nie przywarły do dna. Kiedy wypłyną na powierzchnię, gotuj jeszcze 3-4 minuty. Odcedź i powtórz to samo z resztą knedli. Przed podaniem możesz polać roztopionym masłem, ewentualnie posypać cukrem.

Knedle z twarożkiem