Knedle ze śliwkami

Knedle ze śliwkami

Chociaż czasochłonne są naprawdę pyszne. Były już knedle z truskawkami, ale knedli nigdy za wiele :)


Składniki

- 1 kg ugotowanych ziemniaków;
- 2/3 szklanki mąki ziemniaczanej;
- około 1,5 szklanka mąki pszennej (ilość mąki zależy od sypkości ziemniaków);
- 1 jajko;
- śliwki;
- cukier;
- szczypta soli;
- cynamon;
- ewentualnie cukier perlisty do posypania.

Przygotowanie

Śliwki dokładnie umyć, podzielić na połówki, wydrylować.

Ugotowane i ostudzone ziemniaki przecisnąć przez praskę. Następnie stopniowo dodać do nich mąkę ziemniaczaną i pszenną oraz szczyptę soli. Na końcu wbić jajko i wyrabiać, aż powstanie gładkie, elastyczne ciasto.

Po dokładnym wyrobieniu ciasto podzielić na części. Na dłoni uformować placuszek na środku położyć dwie połówki śliwki, posypać cukrem i cynamonem (w miarę możliwości cukier i cynamon można wsypać do środka śliwki), ciasto skleić i zrobić kuleczkę (knedelka). Przygotowane knedle gotować partiami w osolonym wrzątku, delikatnie mieszając, żeby nie przywarły do dna. Kiedy wypłyną na powierzchnię, gotować jeszcze 3-4 minuty. Odcedzić i powtórzyć to samo z resztą knedli. Przed podaniem można polać roztopionym masłem, posypać cukrem i cynamonem.

Knedle ze śliwkami