Zapiekany ryż z jabłkami

Zapiekany ryż z jabłkami

Zapiekanka ryżowa najłatwiejsza i najsmaczniejsza, zawsze kojarzy mi się z dzieciństwem. Bardzo lubię kiedy przygotuje mi ją mama. Pyszna również zapiekana z malinami.
Po prostu: mniam, mniam


Składniki

- 1 szklanka ryżu;
- 1 szklanka mleka;
- 1 szklanka wody;
- szczypta soli.

Dodatkowo

- 5 jabłek;
- 1/2 szklanki śmietanki 30%;
- 3 łyżki cukru (można dodać waniliowy);
- 2-3 łyżki soku z cytryny;
- około 1 łyżeczka cynamonu;
- masło;
- ewentualnie płatki migdałów.

Zapiekany ryż z jabłkami

Przygotowanie

Do rondelka wsyp ryż, zalej go wodą i mlekiem, dodaj sól i gotuj do miękkości na bardzo wolnym ogniu, aby się nie przypalił (ryż powinien wchłonąć wodę i mleko).
Kiedy ryż się ugotuje, obierz jabłka i zetrzyj je na tarełku na grubych oczkach. Dodaj sok z cytryny, cukier (ewentualnie płatki migdałów) oraz cynamon i wymieszaj.
Następnie dodaj ryż, wlej śmietankę i mieszaj do połączenia się składników.
Dno naczynia żaroodpornego posmaruj masłem, wyłóż przygotowany ryż i wyrównaj. Na wierzchu poukładaj wiórki masła i posyp je cukrem np. waniliowym.
Piecz przez około 25 minut, w piekarniku nagrzanym do 200°C.

Zaraz po upieczeniu zapiekanka jest delikatna i się rozsypuje, nie jest taka zwarta jak na zdjęciu. Przygotowałam zapiekankę wieczorem i przechowywałam ją w lodówce. Zaraz po wyjęciu z lodówki udało mi się ją pokroić w zgrabne kwadraty. Odgrzana drugiego dnia jest również pyszna.
Na zdjęciu widać duże naczynie żaroodporne, ilość składników odpowiednio zwiększyłam.