Wytrawne tartaletki z serkiem Merci Chef

Wytrawne tartaletki z serkiem Merci Chef

Tartaletki są doskonałym imprezowym rozwiązaniem. Ciasto można przygotować wcześniej, przygotowanie farszu zajmuje kilka minut, a ich pieczenie to sama przyjemność. Sprawdzą się również jako ciepła kolacja lub przekąska w pracy. Kolorowo i pysznie :)


Składniki

Kruche ciasto

- 1,5 szklanki mąki krupczatki;
- 1 łyżeczka soli;
- 120 g zimnego masła;
- 2 żółtka;
- ewentualnie odrobina kwaśnej śmietany.

Farsz

- 1 duży por;
- 1 duża papryka np. żółta;
- kilka plasterków cukinii;
- kilka czarnych oliwek;
- ser do zapiekania - użyłam sera Merci Chef;
- oliwa z oliwek;
- 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich;
- sól;
- pieprz.

Wytrawne tartaletki z serkiem Merci Chef

Przygotowanie

Mąkę przesiej na stolnicę i wymieszaj z solą. Dodaj kawałki masła i całość posiekaj nożem. W powstałej kruszonce zrób dołek, wbij do niego zimne żółtka i szybko zagnieć ciasto dłońmi, uformuj w kulę, owiń folią do żywności i włóż do lodówki na 30 minut.
Schłodzone ciasto podziel na kilka równych części,  zrób cienkie placuszki i wylep nimi posmarowane masłem foremki. Ustaw je na blasze, nakłuj ciasto widelcem i piecz w piekarniku nagrzanym do 190°C, około 15 minut, aż lekko się zrumienią. Po wyjęciu z piekarnika jeszcze ciepłe, przewróć do góry dnem na wyłożoną pergaminem tacę i ściągnij foremki. Należy na nie uważać, gdyż są bardzo kruche.
Pora przetnij wzdłuż na pół, a następnie na mniej więcej 1 cm kawałki. Paprykę oczyść i posiekaj w kostkę. Przygotowanego pora, paprykę i cukinię wrzuć na rozgrzaną na patelni oliwę i smaż, aż zmiękną, od czasu do czasu mieszając. Pod koniec smażenia dodaj zioła prowansalskie, sól oraz pieprz.
Każdą foremkę z ciasta napełnij farszem, posyp pokrojonym w kostkę serem oraz kawałkami oliwek. Przed podaniem całość zapiecz w piekarniku nagrzanym do 180°C, przez kilka minut.
Tartaletki można podawać samodzielnie lub z sałatką. 

Wytrawne tartaletki z serkiem Merci Chef

Wytrawne tartaletki z serkiem Merci Chef