Torcik, który uda się każdemu. Składa się z niezawodnego biszkoptu i niezawodnej puszystej masy. Ten torcik przygotowałam dla smakoszy kawy i ciast z nutką alkoholu, ale jego smak możesz modyfikować według uznania.
Składniki
Biszkopt
- 3/4 szklanki mąki pszennej;
- 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej;
- 5 jajek (oddzielnie białka i żółtka);
- 3/4 szklanki cukru;
- szczypta soli.
Masa
- 700 ml mleka;
- 5 łyżek mąki ziemniaczanej;
- 2 łyżki mąki pszennej;
- 3 żółtka;
- 1 szklanka cukru;
- 25 dkg masła (miękkiego);
- 200 ml adwokata cafe latte.
Dodatkowo
- 1 łyżka kakao;
- 1 łyżka kawy rozpuszczalnej;
- czekolada do kawy i deserów - użyłam firmy Kotányi.
Przygotowanie
Biszkopt
Białka ze szczyptą soli ubij na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dodawaj cukier, cały czas ubijając. Kolejno dodaj po kolei żółtka, oczywiście dalej ubijając. Mąki połącz i przesiej, a następnie delikatnie połącz z ciastem, możesz za pomocą miksera na najwolniejszych obrotach.
Dno tortownicy o średnicy 20 cm wyłóż papierem do pieczenia i przełóż ciasto.
Piecz około 40 minut w temperaturze 170ºC, do tak zwanego „suchego patyczka”.
Gotowy, gorący biszkopt wyjmij z piekarnika i w formie upuść go na podłogę z wysokości około 60 centymetrów, po czym włóż ponownie do uchylonego piekarnika i zostaw do ostygnięcia. Kiedy biszkopt będzie wystudzony, wówczas nożykiem oddziel jego boki od formy i ściągnij obręcz. Gotowy przekrój na 3 równe blaty.
Masa
Pół szklanki cukru i pół litry mleka połącz i zagotuj. Pozostałe mleko wlej do miseczki, dodaj obydwie mąki, żółtka i zmiksuj. Następnie powoli wlej do gotującego się mleka, cały czas mieszając. Gotuj na wolnym ogniu, aż powstanie gęsty budyń. Pozostaw do wystudzenia. Masło utrzyj z pozostałym cukrem. Gdy masło będzie puszyste, nie przerywając ucierania, dodawaj partiami budyń, a na końcu wlej adwokat.
Przełożenie
Blat biszkoptu, porcja kremu, krem posyp połączoną na siteczku kawą z kakao, kolejno biszkopt, krem i kawa z kakao, ponownie biszkopt, krem i czekolada do kawy i deserów.
Gotowy torcik włóż do lodówki na kilka godzin.