Schab a'la gyros

Schab a'la gyros

Łatwy obiad :)


Składniki

Do przygotowania mięsa

- około pół kilo schabu;
- 2 cebule;
- 2 ząbki czosnku;
- 1/2 łyżeczki cukru;
- 1 łyżeczka soli;
- 1/2 łyżeczki czarnego mielonego pieprzu;
- 1/2 łyżeczki słodkiej czerwonej papryki;
- 1/4 łyżeczki chili;
- 1/2 łyżeczki oregano;
- 1/2 łyżeczki rozmarynu;
- olej.

Dodatkowo

- około pół opakowania makaronu świderek - użyłam firmy Czaniecki;
- łyżka masła;
- koperek.

Przygotowanie

Mięso dokładnie umyj i pokrój w słupki. Przełóż do miseczki, wlej łyżkę oleju, wsyp wszystkie przyprawy i dokładnie wymieszaj. Tak przygotowane mięso, włóż do lodówki na 1-2 godziny. Jeśli nie masz czasu możesz od razu przyrządzać je dalej. Czosnek i cebulę obierz i pokrój w drobną kostkę. Na patelnię wlej łyżkę oleju i podsmaż czosnek i cebulę. Wrzuć mięso i całość smaż dalej, aż mięso podsmaży się na złoto. Następnie wlej około szklanki gorącej wody i duś, aż woda prawie całkiem odparuje. Mięso powinno być miękkie po około pół godziny. W międzyczasie ugotuj makaron w osolonej wodzie wg instrukcji na opakowaniu. Po odcedzeniu dodaj do niego masło i koperek. Dodatkowo podałam surówkę z kapusty pekińskiej.

Przepis na mięso znaleziony na Kulinarne szaleństwa Margarytki z moimi zmianami.