Pyszny domowy sos słodko-kwaśny

Pyszny domowy sos słodko-kwaśny

Jakiś czas temu, moja mama dostała ten przepis od swojej przyjaciółki. Jest przepyszny, więc gorąco polecam. Uwaga: jest dość ostry (co nam odpowiada), ale ilość przyprawy, każdy może do siebie dopasować indywidualnie.
Właśnie zaczynam robić jego kolejną serię, ponieważ znika w błyskawicznym tempie.


Składniki

- 3 papryki np. czerwone (mogą być również 3 kolory);
- 3 kg pomidorów;
- 1 kg cebuli;
- 3 szklanki cukru;
- 1 szklanka octu;
- 2 łyżki musztardy;
- 1 i 1/2 puszki ananasów;
- 1 puszka kukurydzy;
- 1/2 łyżki czosnku mielonego;
- 1/2 łyżki chili;
- 2 łyżki słodkiej mielonej papryki;
- 1 łyżka curry;
- 1 łyżeczka pieprzu mielonego;
- 2 łyżki soli.

Przygotowanie

Pomidory obierz ze skórki i pokrój w kostkę. Obraną cebulę pokrój w piórka, a paprykę w paseczki. Pomidory, cebulę oraz paprykę wrzuć do garnka i duś około 1 godziny.
Po tym czasie dodaj pokrojonego w kostkę ananasa, odsączoną z zalewy kukurydzę oraz pozostałe składniki i całość gotuj, mniej więcej około 1 godziny.
Gorącym sosem napełnij wyparzone słoiczki i zakręć. Pasteryzuj około 5-10 minut.

Pyszny domowy sos słodko-kwaśny