Pita

PitaTym razem z tęsknoty za kolorami wiosny, przygotowałam pity z kolorowym warzywno-mięsnym nadzieniem. To ciekawie wyglądające chlebki, które łatwo przygotować. Sprawiają radość swoim wyglądem, a dodatkowo z nadzieniem mięsnym i warzywnym lub serowym i warzywnym, albo jeszcze innym wg upodobań oraz sosem dają smakowite i śliczne połączenie. U nas nadzienie tych chlebków bywa naprawdę różne.

Pita
Składniki
na 6 chlebków:

- 125 g białej mąki chlebowej;
- 125 g mąki pszennej pełnoziarnistej;
- 1 łyżeczka soli;
- 15 g świeżych drożdży (lub 1½ łyżeczki suszonych);
- 140 ml ciepłej wody;
- 2 łyżeczki oliwy z oliwek.

PitaPrzygotowanie

Mąkę przesiać z solą. Drożdże rozpuścić w wodzie, dodać oliwę i wlać do mąki. Dokładnie wymieszać formując miękkie ciasto. Przełożyć na lekko posypaną mąką stolnicę i wyrabiać przez 5 minut, aż będzie gładkie i elastyczne. Włożyć do miski, przykryć folią i odstawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na około 1 godzinę (do podwojenia objętości).

Następnie ponownie wyłożyć na stolnicę, podzielić na 6 równych części, przykryć folią i zostawić na 5 minut. Każdą porcję rozwałkować na kształt owalu o długości około 15 cm i grubości 5 mm. Poukładać na posypanej mąką ściereczce, przykryć i pozostawić do wyrośnięcia na 20-30 minut.

Piec w temperaturze 230°C przez około 4-6 minut lub do momentu, aż "napuchną" - nie muszą się zarumienić.

Pita

Pita

PitaPrzepis pochodzi z bloga tak sobie pichcę.