Pierogi z truskawkami

Pierogi z truskawkami

W sezonie truskawkowym obowiązkowo muszą być pierogi z truskawkami. Najlepsze są polane masełkiem. No cóż... Chociaż mało na co dzień używamy masła, to pierogi z owocami najbardziej nam smakują właśnie z nim. Obecnie próbuję różnych przepisów na ciasto pierogowe. Ten przepis dostałam od mojej koleżanki. Ciasto jest bardzo elastyczne dzięki dodaniu oleju.


Składniki

Ciasto:

- pół kg mąki;
- 100 ml oleju rzepakowego;
- 200 ml gorącej wody;
- szczypta soli.

Dodatkowo:

- małe truskawki;
- cukier;
- masło;
- ewentualnie listki mięty i płatki migdałów do dekoracji.

Pierogi z truskawkami

Przygotowanie

Mąkę wsypać na stolnicę. Następnie w środku mąki zrobić wgłębienie, dodać olej i sól. Delikatnie wymieszać i powoli, stopniowo dolewać wodę. Zagniatać wszystkie składniki do momentu powstania sprężystego ciasta (w trakcie wyrabiania ciasta, może się okazać, że wody należy dodać troszeczkę mniej lub więcej).

Truskawki obrać i umyć.

Ciasto rozwałkować. Wyciąć krążki przy pomocy szklanki. Na środku krążków ułożyć truskawki, można dodać troszeczkę cukru i lepić pierogi. Pierogi gotować partiami w osolonym wrzątku, delikatnie mieszając, żeby się nie pozlepiały. Kiedy pierogi wypłyną na powierzchnię, gotować jeszcze 3-4 minuty. Odcedzić i powtórzyć to samo z resztą pierogów.

Podawać polane masłem lub posypane cukrem. Można również posypać płatkami migdałów.