Pączki z dziurką z piekarnika

Pączki z dziurką z piekarnika

Tym razem pączki, ale nie pieczone na tłuszczu tylko w piekarniku. Bardziej przypominają drożdżówki.


Składniki  

Ciasto

- 500 g mąki;
- 150 ml letniego mleka;
- 7 g suchych drożdży;
- 50 g roztopionego masła;
- 2 łyżki cukru waniliowego;
- 2 łyżki cukru;
- 2 jajka.

Dodatkowo

- 1 jajko do posmarowania pączków;
- czekolada, polewa lub lukier;
- ewentualnie kolorowa posypka.

Pączki z dziurką z piekarnika

Przygotowanie

Do dużej miski przesiej mąkę. Dodaj cukier, cukier waniliowy i drożdże. Kolejno wlej letnie mleko, rozbełtane jajka i chwileczkę wymieszaj składniki. Następnie wlej letnie masło i zagnieć ciasto. Z ciasta uformuj kulę i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Po tym czasie ciasto rozwałkuj na grubość około 1,5 cm i za pomocą szklanki wytnij krążki, a kieliszkiem wytnij w nich dziurki.
Przygotowane ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, pozostawiając między nimi odstępy. Zostaw na kilka minut do wyrośnięcia.
Przed samym pieczeniem posmaruj rozbełtanym jajkiem i wstaw do nagrzanego do 180ºC piekarnika. Piecz około 10-15 minut. Wystudź na kratce kuchennej.
Pączki możesz polukrować, wysmarować polewą lub czekoladą roztopioną w kąpieli wodnej, a także posypać kolorową posypką.

Pączki z dziurką z piekarnika