Ogórki kiszone

Ogórki kiszone

Czy również pamiętacie zapach kiszenia ogórków w dzieciństwie? Zapach koperku, czosnku, chrzanu... Cudowny zapach. Z całą pewnością nie może ich zabraknąć w naszym domu. W kiszeniu ogórków najważniejsze są proporcje wody i soli. Ja zdecydowanie wolę bardziej słone.


Składniki

Dowolna ilość

- ogórków gruntowych;
- chrzanu (korzeń);
- kopru;
- ząbków czosnku;
- można również dodać listki dębu lub czarnej porzeczki.

Zalewa

- 1 l wody;
- 2 łyżki soli.

Przygotowanie

Ogórki i wszystkie dodatki dokładnie umyć. Chrzan i czosnek obrać. Do umytych i wyparzonych słoików włożyć 1 ząbek czosnku, można przekroić na pół, kawałki chrzanu oraz łodygę kopru. Ogórki układać bardzo ściśle w słoikach, pomiędzy ogórki można włożyć kolejny ząbek czosnku, oraz kawałeczek chrzanu, na górę można położyć jeszcze kawałek kopru oraz listek. W międzyczasie zagotować wodę z solą. Dokładnie wymieszać, aby sól się rozpuściła. Do słoików wlewać wodę chochelką lub garnuszkiem, tak, aby całkowicie przykryła ogórki. Zakręcić i odstawić słoiki.