Murzynek

Murzynek

Murzynek to wypiek dziecinnie prosty. Dodatkowa jego zaleta - zawsze się udaje :) To było chyba jedno z pierwszych ciast, które mama poleciła mi upiec, wiedząc, że się uda i nie zniechęcę się do dalszych eksperymentów kulinarnych, a było to killllka lat temu ;)


Składniki

- 2 szklanki mąki;
- 25 dag masła lub margaryny;
- 4 jajka (oddzielnie żółtka i białka);
- 1 szklanka cukru;
- 1/2 szklanki wody;
- 3 łyżki kakao;
- kilka kropelek aromatu waniliowego;
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia;
- szczypta soli;
- tłuszcz do wysmarowania formy;
- bułka tarta do posypania formy.
 

Murzynek

Przygotowanie

Do garnka wlej wodę, dodaj kakao i wymieszaj. Następnie dodaj pokrojone na kawałki masło, cukier i aromat. Postaw na średnim ogniu i podgrzewaj do zagotowania, kilka razy mieszając, po czym odstaw do ostygnięcia. Możesz zostawić troszeczkę masy i polać nią ciasto po upieczeniu i wystygnięciu.
Do dwóch miseczek wybij jajka. Białka ze szczyptą soli ubij na sztywną pianę. Do miseczki z żółtkami dodaj przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia oraz ostudzoną masę kakaową. Dokładnie wymieszaj. Kolejno dodaj pianę i delikatnie, ale starannie wymieszaj.
Ciasto przełóż do wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą tortownicy o średnicy 20 cm. Piecz w nagrzanym do 180ºC piekarniku, około 45 minut do tak zwanego „suchego patyczka”. Przestudzone ciasto wyjmij z formy i ewentualnie polej masą kakaową.

Murzynek