Makaron z pieczarkami i mascarpone

Makaron z pieczarkami i mascarpone

Musicie spróbować :) Zapraszam również po przepisy na inne makarony


Składniki

- około 250 g makaronu świderek z mąki z pełnego przemiału - użyłam firmy Czaniecki;
- 250 g pieczarek;
- 1 duży por;
- około 150 g serka mascarpone;
- 1 łyżka masła;
- 2 ząbki czosnku;
- chili w proszku;
- sól;
- pieprz;
- tarty parmezan.

Przygotowanie

Makaron ugotuj al dente w dużym garnku w osolonej wodzie.
Pieczarki obierz i pokrój w plasterki. Pora przekrój wzdłuż na pół i również pokrój w plasterki.
Na patelni rozgrzej masło, dodaj pieczarki i chwileczkę podsmaż. Następnie dodaj pora i drobno posiekany czosnek. Smaż kilka minut. Kolejno dodaj mascarpone i wszystkie przyprawy.
Przygotowany sos połącz na patelni z odcedzonym makaronem i delikatnie wymieszaj, aby wszystkie składnik się połączyły. Jeśli sos będzie bardzo gęsty dodaj troszeczkę wody, może być z gotowania makaronu.
Przed podaniem posyp parmezanem.