Lody kawowe z miętową nutką

Lody kawowe z miętową nutką

Nadal upał i ciągle mamy smak na coś orzeźwiającego i chłodzącego. Polecam więc lody, wybrałam smak kawowy bo jakoś ostatnio u nas kawowo się zrobiło, jednak żeby przełamać smak kawy do lodów można dodać odrobinę orzeźwiającej mięty lub wprowadzić akcent miętowy.


Składniki na ok 0,5 l lodów

- 450 g gęstej, kwaśnej śmietany;
- 450 g gęstego jogurtu naturalnego;
- 1/3 szkl. cukru trzcinowego;
- 2 łyżki kawy rozpuszczalnej, rozpuszczone w odrobinie wody;
- 1 łyżeczka kawy mielonej.

Lody kawowe z miętową nutką

Przygotowanie

Wszystkie składniki połączyć ze sobą na jednolitą masę. Przelać ją do pojemnika, włożyć do zamrażarki i mieszać masę co godzinę, przez ok. 4-5 godzin. Do masy można dodać również odrobinę posiekanej mięty. Gdy masa swoją konsystencją będzie już przypominać lody - całość jest gotowa. 

Przepis podpatrzony na blogu justmydelicious z moimi zmianami. Zdecydowałam się na ten przepis ponieważ zgodnie z nim do przygotowania tych lodów nie używamy surowych żółtek.