Gniazdka ptysiowe

Gniazdka ptysiowe

Zwane również pączkami hiszpańskimi.


Składniki

Ciasto

- 20 dkg mąki;
- 10 dkg masła/margaryny;
- 4 duże jajka;
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia;
- 1 szklanka wody;
- szczypta soli.

Dodatkowo

- olej do smażenia;
- cukier puder do oprószenia lub lukier.

Przygotowanie

W rondelku zagotuj wodę z masłem/margaryną i solą. Na gotującą się wodę wsyp mąkę z proszkiem do pieczenia. Całość mieszaj (np. za pomocą drewnianej rózgi) do momentu  powstania gładkiego i lśniącego ciasta (będzie gotowe, kiedy zacznie odchodzić od garnka). Masę zostaw do ostudzenia, a następnie w chłodne ciasto wetrzyj jajka - dodawaj po jednym.
Ciasto przełóż do szprycy lub rękawa cukierniczego z ozdobną końcówką np. w kształcie gwiazdki.
Z papieru do pieczenia powycinaj kwadraty 10x10 cm.
Na każdy z kwadratów wyciśnij krążek - może być ciężko (aby gniazdka były wyższe, zrób dwa okrążenia ciastem).
W głębokim rondlu rozgrzej olej.
Gniazdka wkładaj na rozgrzany tłuszcz papierem do góry, po czym go ściągnij i smaż około 2-3 minuty na złoty kolor, przewróć gniazdka na drugą stronę i dosmaż.
Upieczone wyciągnij na papierowy ręcznik, aby odsączyć z nadmiaru tłuszczu.
Przed podaniem gniazdka oprósz cukrem pudrem lub polukruj. Lukier polecam przygotować na bazie soku z cytryny.

Gniazdka ptysiowe