Pyszne drożdżowe pieczywo. Wystarczy posypać je świeżym rozmarynem i solą gruboziarnistą, a stanie się jeszcze bardziej wyśmienite i kuszące.
Składniki
Ciasto drożdżowe:
- 700 g mąki pszennej;
- 21 g świeżych drożdży lub 1 paczuszka suchych drożdży instant (7 g);
- 1 łyżka zmiażdżonego ziarna pieprzu;
- 450 ml lekko ciepłej wody;
- 100 ml oliwy z oliwek;
- 2 łyżeczki soli.
Dodatkowo:
- 2 łyżki oliwy z oliwek;
- 2 łyżki wody;
- 2 łyżeczki gruboziarnistej soli;
- 3 łyżeczki świeżego, posiekanego rozmarynu (ok. 2 gałązek).
Przygotowanie
Do miski wsypać mąkę, pokruszone drożdże, pieprz, wodę, oliwę i sól. Ciasto zagniatać 4-5 minut robotem kuchennym, używając haka do zagniatania ciasta lub mikserem ręcznym z mieszadłami. (Ciasto będzie bardzo klejące i rzadkie).
Do drugiej miski wlać ok. 1 łyżeczki oliwy (najlepiej rozsmarować oliwę na dnie miski) przełożyć ciasto i obtoczyć go w oliwie. Miskę z ciastem przykryć wilgotną ściereczką i odstawić na 1-2 godz. do wyrośnięcia, aż podwoi swoją objętość.
Formę prostokątną o wymiarach ok. 30 x 40 cm. posypać mąką (aby ciasto nie przykleiło się do blachy). Ciasto przełożyć na blachę (najlepiej ręce posmarować przed tym oliwą).
Opuszki palców wcisnąć w ciasto tak, aby w cieście powstały małe wgłębienia. Oliwę wymieszać z wodą i polać nią ciasto. Posypać rozmarynem i solą. Ciasto odstawić ponownie na 30 minut.
Piec w nagrzanym piekarniku ok. 20 – 25 minut w temperaturze 225°C na złoty kolor.
Przepis z bloga domowe-wypieki.