Focaccia

Focaccia

Pyszne drożdżowe pieczywo. Wystarczy posypać je świeżym rozmarynem i solą gruboziarnistą, a stanie się jeszcze bardziej wyśmienite i kuszące.


Składniki

Ciasto drożdżowe:

- 700 g mąki pszennej;
- 21 g świeżych drożdży lub 1 paczuszka suchych drożdży instant (7 g);
- 1 łyżka zmiażdżonego ziarna pieprzu;
- 450 ml lekko ciepłej wody;
- 100 ml oliwy z oliwek;
- 2 łyżeczki soli.

Dodatkowo:

- 2 łyżki oliwy z oliwek;
- 2 łyżki wody;
- 2 łyżeczki gruboziarnistej soli;
- 3 łyżeczki świeżego, posiekanego rozmarynu (ok. 2 gałązek).

Focaccia

Przygotowanie

Do miski wsypać mąkę, pokruszone drożdże, pieprz, wodę, oliwę i sól. Ciasto zagniatać 4-5 minut robotem kuchennym, używając haka do zagniatania ciasta lub mikserem ręcznym z mieszadłami. (Ciasto będzie bardzo klejące i rzadkie).

Do drugiej miski wlać ok. 1 łyżeczki oliwy (najlepiej rozsmarować oliwę na dnie miski) przełożyć ciasto i obtoczyć go w oliwie. Miskę z ciastem przykryć wilgotną ściereczką i odstawić na 1-2 godz. do wyrośnięcia, aż podwoi swoją objętość.

Formę prostokątną o wymiarach ok. 30 x 40 cm. posypać mąką (aby ciasto nie przykleiło się do blachy). Ciasto przełożyć na blachę  (najlepiej ręce posmarować przed tym oliwą).

Opuszki palców wcisnąć w ciasto tak, aby w cieście powstały małe wgłębienia. Oliwę wymieszać z wodą i polać nią ciasto. Posypać rozmarynem i solą. Ciasto odstawić ponownie na 30 minut.

Piec w nagrzanym piekarniku ok. 20 – 25 minut w temperaturze 225°C na złoty kolor.

Przepis z bloga domowe-wypieki.

Focaccia