Domowy serek z bazylią (z jogurtu greckiego)

Domowy serek z bazylią (z jogurtu greckiego)

Kremowy, domowy serek przygotowany z jogurtu greckiego. Ja dodałam do niego posiekanych listków bazylii, ale można dodać dowolnych ziół lub przygotować serek naturalny.


Składniki

- około 900 g jogurtu greckiego;
- 1 duży pęczek bazylii;
- sól do smaku.

Przygotowanie

Jogurt połącz w misce z drobno posiekaną bazylią i dopraw do smaku solą.
Duże sitko wyłóż potrójnie złożoną gazą i wylej na nią jogurt. Kolejno z gazy uformuj sakiewkę i ciasno ją zwiąż sznurkiem. Sakiewkę powieś np. na uchwycie szafki i podłóż pod nią miskę. Po 12 godzinach około centymetr pod sznurkiem zawiąż ciasno drugi sznurek, by jeszcze mocniej docisnąć ser do gazy i pozostaw go na kolejne 12 godzin.
Po 24 godzinach ser włóż do lodówki na minimum 12 godzin. Po tym czasie przetnij gazę i delikatnie wyjmij serek.
Z podanych składników otrzymujemy około 300 g serka.

Za inspirację dziękuję Kasi z bloga gotuję bo lubię.

Domowy serek z bazylią (z jogurtu greckiego)