Może się skusisz i zrobisz :)
Składniki
- 1 szklanka wiórków kokosowych;
- 2-4 szklanki gorącej wody;
- szczypta soli.
Przygotowanie
Do miseczki wsyp wiórki kokosowe, zalej jedną szklanką gorącej wody i odstaw na około 2 godziny.
Po tym czasie dolej kolejną szklankę gorącej wody, dodaj szczyptę soli, zmiksuj i całość przelej do miski przez gęste sitko lub gazę. Poczekaj, aż mleko spłynie i dokładnie wyciśnij płyn z wiórków.
Rady
Wytłoczyny możesz z powrotem przełożyć do miseczki lub blendera, zalać 1/2 szklanki gorącej wody, zmiksować i ponownie przelać przez sitko.
Gotowe mleko przelej do słoiczka lub butelki i przechowuj w lodówce.
Po pewnym czasie mleko kokosowe zaczyna się rozwarstwiać. Wówczas przed spożyciem należy dolać gorącej wody i dokładnie wymieszać.
W przepisie podaję 2-4 szklanki wody. Jej ilość zależy od tego, jak tłuste chcecie mieć mleko. Dla nas minimum to 2 szklanki wody, a maksimum 4.