Ciasto z ryżu

Ciasto z ryżu

Bardzo zaintrygował mnie przepis na to ciasto. Jeszcze nigdy nie piekłam ciasta z ryżu. Owszem używałam kaszy manny, ale ryżu nigdy. Ciasto można przygotować z dowolnymi owocami. Ja akurat miałam spory zapas kiwi, więc postanowiłam je wykorzystać. W oryginale przepisu były truskawki i myślę, że one zdecydowanie bardziej do tego ciasta pasują.

Składniki

- 200 g suchego ryżu;
- 1 szklanka wody;
- 1 szklanka mleka;
- 3 jajka;
- 1 łyżka miękkiego masła;
- 3 łyżki cukru;
- szczypta soli;
- 1 małe opakowanie cukru waniliowego;
- dowolne owoce, mogą być również mrożone;
- ewentualnie cukier puder do oprószenia.



Przygotowanie

Do rondelka wlej wodę oraz mleko i zagotuj. Na gotujące się mleko wrzuć ryż i ugotuj do miękkości.
Do dwóch misek wybij oddzielnie białka i żółtka. Następnie żółtka utrzyj z cukrem, cukrem waniliowym oraz masłem, a z białek ze szczyptą soli ubij pianę. Masę żółtkową wymieszaj z ostudzonym ryżem (przed wrzuceniem ryżu do masy, w miarę możliwości rozdziel ziarenka). Kolejno bardzo delikatnie połącz z pianą z białek.
Tortownicę o średnicy 20 cm lub inną formę wysmaruj masłem/margaryną i wysyp bułką tartą, przelej do niej ciasto, na wierzchu ułóż owoce.
Piecz w 180ºC około 40-50 minut.

Przepis pochodzi z bloga miłość w brzuchu mam z moimi małymi zmianami.