Zanim pojawią się świeże owoce i będziemy piec ciasta z nimi, proponuję smakowite połączenie sera z kokosem i orzechami. Ciasto polecam szczególnie tym, którzy lubią serniki i chcą odpocząć od ciast z kremami i masami. Wspaniałe ciasto do kawy.
Ciasto serowe:
- 600 g mielonego twarogu;
- 120 g masła;
- 250 g cukru pudru;
- 6 jajek (oddzielone żółtka od białek);
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej;
- ½ łyżeczki proszku do pieczenia;
- kilka kropli aromatu waniliowego.
Ciasto kokosowe:
- 4 białka;
- 150 g cukru;
- 150 g wiórków kokosowych;
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej.
Ciasto orzechowe:
- 4 jajka (oddzielone żółtka od białek);
- 100 g cukru;
- 100 g zmielonych orzechów włoskich;
- 1 łyżka kakao;
- 3 łyżki mąki pszennej;
- ½ łyżeczki proszku do pieczenia.
Ciasto serowe: Masło utrzeć z cukrem pudrem na puszystą masę, następnie stopniowo dodawać żółtka. Dalej ucierając, stopniowo dodawać po łyżce sera. Następnie wmiksować mąkę ziemniaczaną, proszek do pieczenia i aromat. Białka ubić na sztywną pianę i łyżką wmieszać je w ciasto.
Ciasto kokosowe: Białka ubić na sztywną pianę. Następnie, stopniowo dodając cukier, ubijać, aż piana będzie lśniąca, a kryształki cukru rozpuszczone. Wiórki kokosowe wymieszać z mąką ziemniaczaną i delikatnie wmieszać je w pianę za pomocą łyżki.
Ciasto orzechowe: Białka ubić na sztywną pianę. Dalej ubijać, dodając po trochę cukru i po jednym żółtku. Zmielone orzechy wymieszać z kakao, mąką i proszkiem do pieczenia, wymieszać z ubitymi jajkami za pomocą łyżki.
Dużą prostokątną blachę (35 x 25 cm) wyłożyć papierem do pieczenia. Wylać i równomiernie rozprowadzić najpierw ciasto serowe, potem kokosową bezę, a na koniec ciasto orzechowe.
Piec w 180°C przez ok. 1 godzinę.
Przepis znaleziony na mirabelkowym blogu.