Bułeczki mleczne

Bułeczki mleczne

Nie ma jak pachnące, świeżutkie, domowe bułeczki na początek pochmurnego dnia... Najlepsze z konfiturami ;)


Składniki

- 450 g mąki chlebowej;
- 2 łyżeczki soli;
- 1 łyżka drobnego cukru;
- 50 g miękkiego masła;
- 15 g świeżych drożdży;
- 280 ml letniego mleka.

Bułeczki mleczne

Przygotowanie

Do dużej miski przesiać mąkę z solą, dodać cukier i masło.
Rozpuścić drożdże w 4 łyżkach mleka, następnie dodać pozostałe mleko i całość wlać do mąki. Wymieszać.
Przenieść ciasto na lekko obsypany mąką blat i zagniatać przez 8-10 minut, aż będzie gładkie i elastyczne.
Przełożyć do lekko naoliwionej miski, przykryć i zastawić do podwojenia objętości, na około godzinę.
Następnie przebić ciasto, podzielić na 12 równych części. Uformować bułki, ułożyć na blasze i każdą naciąć na krzyż.
Przykryć i odstawić do wyrośnięcia, w ciepłe miejsce, na około 20 minut.
Przed pieczeniem posmarować bułki mlekiem.
Piec w 200°C przez 20-25 minut.

Przepis z bloga awyrlwyd

 

Bułeczki mleczne

Bułeczki mleczne