"Bigosik" z młodej kapusty

"Bigosik" z młodej kapusty

Młoda, smaczna w pomidorach – kapusta.


Składniki

- 1 młoda kapusta;
- 1 duża cebula;
- 1 pęczek koperku;
- łyżka masła;
- 200 g chudego boczku wędzonego lub dobrej kiełbasy;
- puszka pomidorów, a najlepiej około szklanki domowego przecieru;
- liść laurowy;
- ziele angielskie, około 3-4 ziaren;
- sól;
- pieprz;
- szczypta cukru;
- sok z cytryny.

Przygotowanie

Kapustę oczyścić z zewnętrznych liści i poszatkować. Cebulę obrać, pokroić w kosteczkę i podsmażyć na maśle. Boczek również pokroić w kosteczkę, dorzucić do cebuli i razem przez chwilę smażyć. Kapustę i cebulę z boczkiem przełożyć do garnka. Zalać wodą, mniej więcej do połowy kapusty. Dodać przyprawy, odrobinę cukru i soku z cytryny do smaku. Dusić pod przykryciem aż kapusta będzie miękka. Na koniec dodać pomidory oraz drobno posiekany koperek. Wszystko dokładnie wymieszać i dusić jeszcze przez chwilę.