Zupa z młodej kapusty z muszelkami i kiełbasą lisiecką

Zupa z młodej kapusty z muszelkami i kiełbasą lisiecką

Uwielbiam dania z młodą kapustą, a to już ostatni dzwonek, aby taką zupkę ugotować. Jest pyszna. Na szczęście moje zamiłowanie do młodej kapusty podziela cała moja rodzina, więc przygotowuję ją na wiele sposobów. Myślę, że takie proste i niewyszukane dania są najlepsze i bardzo mile widziane w większości polskich domów.


Składniki

- 1 młoda kapusta;
- około 20 dkg kiełbasy lisieckiej;
- 1 młoda cebula;
- 2 łyżki masła;
- 1 marchewka;
- 1 ząbek czosnku;
- 1 pęczek koperku;
- około 15 dkg makaronu muszelki - użyłam firmy Czaniecki;
- 2-3 łyżki koncentratu pomidorowego;
- sok z cytryny;
- 1/3 łyżeczki słodkiej papryki;
- szczypta cukru;
- sos sojowy do smaku;
- sól;
- pieprz.

Zupa z młodej kapusty z muszelkami i kiełbasą lisiecką

Przygotowanie

Kapustę umyj i poszatkuj. Następnie włóż do garnka, zalej wodą tak, aby ją przykryła i zagotuj. Po zagotowaniu odcedź. Marchewkę pokrój w kostkę. Cebulę posiekaj w kostkę i zeszklij na maśle. Kapustę ponownie zalej wodą, dodaj marchewkę, zeszkloną cebulę, a także ząbek czosnku i całość gotuj pod przykryciem około 20 minut. Makaron ugotuj według przepisu na opakowaniu. Kiełbasę pokrój w plasterki, a plasterki w paski, chwileczkę podsmaż i dodaj do kapusty. Kiedy wszystkie składniki będą miękkie, dodaj przyprawy, koncentrat pomidorowy, sok z cytryny i sos sojowy. Na końcu dodaj koperek oraz makaron.