Ucierane ciasto z jabłkami

Ucierane ciasto z jabłkami

Ciasto łatwe, a bardzo lubiane przez moich domowników. Do jego przygotowania można użyć różnych owoców.


Składniki

- 1 kostka margaryny;
- 2 szklanki cukru kryształu;
- 8 jajek (oddzielnie żółtka i białka);
- 4 łyżki mleka;
- 3 szklanki mąki;
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia;
- jabłka;
- ewentualnie cukier puder do oprószenia placka.

Ucierane ciasto z jabłkami

Przygotowanie

Jabłka umyj, obierz i pokrój np. w ćwiartki.
Tłuszcz utrzyj z żółtkami i cukrem. Następnie dodaj mleko i przesianą z proszkiem do pieczenia mąkę. Białka ubij na sztywną pianę i delikatnie połącz ją z ciastem. Gotowe ciasto wylej na natłuszczoną i posypaną bułką tartą lub wyłożoną papierem blachę o wymiarach 23 x 37 cm. Na wierzchu ciasta poukładaj kawałki jabłek.
Piecz ponad 1 godzinę w piekarniku nagrzanym do 180°C, do tak zwanego „suchego patyczka”. Boki ciasta powinny zacząć odchodzić od blachy.
Po upieczeniu możesz posypać cukrem pudrem.

Ucierane ciasto z jabłkami