Tak się składa, że serników na zimno nie przygotowujemy za często, ponieważ staramy się unikać żelatyny. Jednak temperatura wysoka więc postanowiłam się złamać.
Składniki
Na spód:
- biszkopty.
Masa serowa:
- 700 g waniliowego serka homogenizowanego (typu 'Danio');
- 250 ml śmietany kremówki;
- 4 łyżki cukru pudru;
- żelatyna-fix deserowa;
- truskawki do dekoracji.
Mus truskawkowy:
- żelatyna-fix deserowa;
- cukier do smaku;
- ok. 500 g truskawek.
Przygotowanie
Kremówkę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodać cukier puder, krótko ubijając. Stopniowo dodawać serek cały czas miksując. Żelatynę-fix deserową rozpuścić zgodnie z opisem na opakowaniu, wlać do masy serowej cały czas miksując do uzyskania jednolitej konsystencji.
Truskawki zmiksować z cukrem, następnie cały czas miksując wlać rozpuszczoną żelatynę-fix deserową.
Na biszkopty ułożone w tortownicy wylać masę serową, poukładać truskawki. Włożyć do lodówki do stężenia. Następnie wylać mus truskawkowy i ponownie włożyć do lodówki. Na wierzch można ułożyć owoce i wylać galaretkę.
Ilość żelatyny fix-deserowej używałam zgodnie z opisem na opakowaniu w stosunku do składników.
Przepis podpatrzony na blogu moje wypieki z moimi zmianami.