Truskawkowy sernik na zimno

 

Truskawkowy sernik na zimno

Tak się składa, że serników na zimno nie przygotowujemy za często, ponieważ staramy się unikać żelatyny.  Jednak temperatura wysoka więc postanowiłam się złamać.


Składniki

Na spód:

- biszkopty.

Masa serowa:

- 700 g waniliowego serka homogenizowanego (typu 'Danio');
- 250 ml śmietany kremówki;
- 4 łyżki cukru pudru;
- żelatyna-fix deserowa;
- truskawki do dekoracji.

Mus truskawkowy:

- żelatyna-fix deserowa;
- cukier do smaku;
- ok. 500 g truskawek.

Truskawkowy sernik na zimno

Przygotowanie

Kremówkę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodać cukier puder, krótko ubijając. Stopniowo dodawać serek cały czas miksując. Żelatynę-fix deserową rozpuścić zgodnie z opisem na opakowaniu, wlać do masy serowej cały czas miksując do uzyskania jednolitej konsystencji.

Truskawki zmiksować z cukrem, następnie cały czas miksując wlać rozpuszczoną żelatynę-fix deserową.

Na biszkopty ułożone w tortownicy wylać masę serową, poukładać truskawki. Włożyć do lodówki do stężenia. Następnie wylać mus truskawkowy i ponownie włożyć do lodówki. Na wierzch można ułożyć owoce i wylać galaretkę.

Ilość żelatyny fix-deserowej używałam zgodnie z opisem na opakowaniu w stosunku do składników.

Przepis podpatrzony na blogu moje wypieki z moimi zmianami.

Truskawkowy sernik na zimno