Szybki keks biszkoptowy

Szybki keks biszkoptowy

Puszysty i bardzo smaczny. Idealny do filiżanki kawy lub herbaty, gdyż dla niektórych osób może być troszeczkę suchy.


Składniki

- 5 jajek (białka oddzielone od żółtek);
- 190 g drobnego cukru do wypieków (można dodać więcej);
- 250 g mąki;
- 1 łyżka soku z cytryny;
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii;
- szczypta soli;
- łącznie 200 g różnych bakalii (rodzynki, śliwki, morele, żurawina, skórka pomarańczowa, orzechy, suszone figi, daktyle, wiśnie, itp.).

Szybki keks biszkoptowy

Przygotowanie

Składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Białka ze szczyptą soli ubij na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo, łyżka po łyżce, dodaj cukier, nie przerywając ubijania. Dodaj również sok z cytryny. Następnie dodaj żółtka i ubijaj do połączenia z białkami.
Kolejno dodaj przesianą mąkę i ekstrakt z wanilii. Tym razem użyj szpatułki do łączenia składników. Mieszaj delikatnie, aby piana nie opadła.
Na końcu partiami dodaj obtoczone w mące bakalie (możesz je wcześniej namoczyć np. w rumie) i za pomocą szpatułki połącz je z ciastem.
Gotowe ciasto przelej do wysmarowanej masłem i oprószonej bułką tartą formy keksówki o długości mniej więcej 25 cm. Delikatnie wyrównaj.
Piecz w piekarniku nagrzanym do 180ºC przez około 60 minut, do tak zwanego „suchego patyczka”.
Wyjmij i wystudź na kratce.
Przed podaniem możesz oprószyć cukrem pudrem, polukrować lub polać czekoladą.

Szybki keks biszkoptowy

Szybki keks biszkoptowy