Szaszłyki łososiowo-ananasowe

Szaszłyki łososiowo-ananasowe

Takie szaszłyki bardzo często goszczą na naszych grillowych imprezach. Połączenie ananasa z łososiem jest rewelacyjne !


Składniki (na 4 porcje)

- około 50 dkg fileta ze świeżego łososia norweskiego;
- miąższ ze świeżego obranego ananasa.

Marynata

- 2 ząbki młodego czosnku;
- 1 mała młoda cebula;
- 3 łyżki oliwy z oliwek;
- 2 łyżki białego octu winnego;
- 1 łyżka brązowego cukru;
- 1/2 łyżeczki miodu;
- 1/2 łyżeczki ostrej papryki w proszku;
- 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku;
- sól.

Przygotowanie

Czosnek oraz cebulę bardzo drobno posiekaj, wrzuć do miseczki i połącz z pozostałymi składniki marynaty. Z łososia ściągnij skórę, umyj, osusz, wyjmij ewentualne ości i pokrój w kostkę. Następnie kawałki łososia włóż do miski z marynatą, delikatnie wymieszaj i odstaw do lodówki co najmniej na pół godziny.
Obranego ananasa również pokrój w kostkę.
Kawałeczki łososia oraz ananasa, przemiennie nabij na patyczki od szaszłyków.
Gotowe szaszłyki piecz ze wszystkich storn na grillu, grillu elektrycznym lub na rozgrzanej patelni grillowej, aż się ładnie zrumienią.

Szaszłyki łososiowo-ananasowe