Takie szaszłyki bardzo często goszczą na naszych grillowych imprezach. Połączenie ananasa z łososiem jest rewelacyjne !
Składniki (na 4 porcje)
- około 50 dkg fileta ze świeżego łososia norweskiego;
- miąższ ze świeżego obranego ananasa.
Marynata
- 2 ząbki młodego czosnku;
- 1 mała młoda cebula;
- 3 łyżki oliwy z oliwek;
- 2 łyżki białego octu winnego;
- 1 łyżka brązowego cukru;
- 1/2 łyżeczki miodu;
- 1/2 łyżeczki ostrej papryki w proszku;
- 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku;
- sól.
Przygotowanie
Czosnek oraz cebulę bardzo drobno posiekaj, wrzuć do miseczki i połącz z pozostałymi składniki marynaty. Z łososia ściągnij skórę, umyj, osusz, wyjmij ewentualne ości i pokrój w kostkę. Następnie kawałki łososia włóż do miski z marynatą, delikatnie wymieszaj i odstaw do lodówki co najmniej na pół godziny.
Obranego ananasa również pokrój w kostkę.
Kawałeczki łososia oraz ananasa, przemiennie nabij na patyczki od szaszłyków.
Gotowe szaszłyki piecz ze wszystkich storn na grillu, grillu elektrycznym lub na rozgrzanej patelni grillowej, aż się ładnie zrumienią.