Świderki z brokułem

Świderki z brokułem

Zielono mi :)


Składniki

- 1 brokuł;
- około 200 g makaronu świderek z mąki z pełnego przemiału - użyłam firmy Czaniecki;
- 3 ząbki czosnku;
- 1 mała cebula;
- oliwa z oliwek;
- 1 łyżka soku z cytryny;
- 1/2 łyżeczki cukru;
- szczypta papryczki chilli;
- sól;
- pieprz.

Przygotowanie

Do osolonej, wrzącej wody z cukrem i sokiem z cytryny, wrzuć podzielonego na małe różyczki brokuła. Obgotuj go przez około 10 minut, odcedź i zahartuj.
Makaron ugotuj al dente, w osolonej wodzie wg instrukcji na opakowaniu.
Na patelnię wlej oliwę, dodaj posiekaną drobno cebulę oraz czosnek, również drobno posiekany, a także papryczkę chilli i delikatnie podsmaż.
Ugotowanego brokuła rozdrobnij widelcem i dodaj do usmażonej cebuli z czosnkiem i wszystko razem krótko podsmaż.
Kolejno dodaj ugotowany makaron, wymieszaj i całość dopraw do smaku solą i pieprzem.