Śmietankowe ciasto z kokosem i czekoladą / z czekoladą

Śmietankowe ciasto z kokosem i czekoladą / z czekoladą

Ciasto wyjątkowo łatwe i szybkie do przygotowania. Uwielbiam jego smak i bardzo często wracam do tego przepisu.


Składniki

Ciasto

- 250 ml kwaśnej śmietany 18%;
- 2 jajka;
- szczypta soli;
- 100 g cukru pudru;
- 1 opakowanie cukru waniliowego;
- 100 ml oleju;
- 200 g mąki krupczatki;
- 1 czubata łyżka proszku do pieczenia;
- 2 łyżki wiórków kokosowych;
- około 100 g batoników Bounty.

Polewa

- 80 g gorzkiej czekolady;
- 25 g masła.

Dodatkowo

- wiórki kokosowe do oprószenia polewy.

Śmietankowe ciasto z kokosem i czekoladą / z czekoladą

Przygotowanie

Składniki na ciasto powinny być w temperaturze pokojowej.
W misce utrzyj jajka z solą, cukrem pudrem i cukrem waniliowym na jasną, puszystą masę. Nie przerywając miksowania, cienkim strumieniem wlej olej oraz śmietanę.
Kiedy masa będzie jednolita stopniowo dodaj mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Na końcu wsyp wiórki kokosowe oraz batoniki pokrojone w kosteczkę i wymieszaj za pomocą szpatułki.
Gotowe ciasto przełóż do wysmarowanej masłem i oprószonej bułką tartą blaszki o wymiarach 23 x 23 cm.
Wyrównaj wierzch i piecz przez około 45 minut, w piekarniku nagrzanym do 180°C, do tak zwanego „suchego patyczka”.
Kiedy ciasto ostygnie, przygotuj polewę. W garnuszku umieść masło i połamaną na kawałki czekoladę. Postaw na małym ogniu i mieszaj do momentu powstania jednolitej polewy.
Gotową polewą posmaruj ciasto i posyp wiórkami kokosowymi.

Moje wypieki. Wielki powrót

Książka