Śliwkowa tarta z bezą

Śliwkowa tarta z bezą

Rewelacyjne połączenie, zwłaszcza kwaśnych śliwek z chrupiącą bezą. Moje tarty znikają niemal po wyjęciu z piekarnika. Jeśli uda Ci się poczekać kilka godzin, na tarcie powinna pojawić się rosa. U mnie zaczęła już wychodzić, ale zanim skończyła, to tarta została zjedzona :) Polecam!
 


Składniki

Ciasto

- 100 g zimnego masła;
- 50 g cukru pudru;
- 1 łyżeczka cukru waniliowego;
- 200 g mąki;
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia;
- 1 jajko;
- szczypta soli.

Nadzienie

- około 1/2 kg śliwek (można dać więcej);
- 1 łyżka cynamonu.

Beza

- 3 białka;
- szczypta soli;
- 150 g drobnego cukru do wypieków;
- 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej.

Śliwkowa tarta z bezą

Przygotowanie

Przesianą mąkę wraz z proszkiem do pieczenia, połącz z posiekanym masłem oraz wszystkimi pozostałymi składnikami ciasta i szybko zagnieć. W razie konieczności delikatnie podsyp mąką. Ciasto owiń folią spożywczą i włóż do lodówki, aby się schłodziło.
  
Z umytych i osuszonych śliwek usuń pestki i pokrój je na ćwiartki lub ósemki.

Około 26 cm formę na tartę wysmaruj masłem i wylep schłodzonym ciastem. Na cieście poukładaj śliwki, posyp je cynamonem i podpiecz w nagrzanym do 180ºC piekarniku przez około 20 minut.

W czasie pieczenia ciasta, białka ze szczyptą soli ubij na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodaj po jednej łyżce cukier (nie przerywając ubijania), a następnie mąkę ziemniaczaną i jeszcze chwilkę całość ubijaj.
Gotową pianę wyłóż na podpieczonej tarcie i piecz jeszcze około 25 minut, do lekkiego zrumienienia bezy.   

Śliwkowa tarta z bezą

Śliwkowa tarta z bezą