Sernik z owocową „czapą”

Sernik z owocową „czapą”

Pyszny, bardzo delikatny i puszysty, rozpływający się w ustach. Sernik bez spodu, za to z dużą ilością świeżych owoców. Wymaga długiego pieczenia w niskiej temperaturze. Stanowi idealny deser :)


Składniki

- 1 kg twarogu;
- 7 jaj;
- niepełna szklanka drobnego cukru;
- 1 i 1/4 szklanki mleka 3,2%;
- 200 g śmietany kremówki 36%;
- 4 czubate łyżki mąki ziemniaczanej;
- 60 g miękkiego masła;
- 1/2 łyżeczki soli;
- 16 g cukru wanilinowego Delecta;
- kilka kropli aromatu waniliowego Delecta.

Dodatkowo

- owoce: truskawki, maliny, borówki, czereśnie, porzeczki itd.

Sernik z owocową „czapą”Przygotowanie

Składniki wyjmij z lodówki wcześniej, aby nabrały temperatury pokojowej.
Dno tortownicy o średnicy 26 cm wyłóż papierem do pieczenia, pozostały papier wypuść na zewnątrz tortownicy, aby ją dobrze uszczelnić.
Oddziel żółtka od białek do dwóch misek (żółtka do dużej miski). Białka odłóż, natomiast do żółtek dodaj wszystkie pozostałe składniki i miksuj na niskich obrotach, tylko do połączenia się składników, masa powinna być jednolita (będzie rzadka).
Piekarnik nagrzej do 170ºC.
Białka ze szczyptą soli ubij na sztywną pianę i delikatnie za pomocą szpatułki wmieszaj do masy serowej. Gotową masę serową wlej do przygotowanej tortownicy.
Sernik początkowo piecz około 20 minut w temperaturze 170ºC, następnie zmniejsz temperaturę do 150ºC i piecz około 70-80 minut. Gotowy sernik powinien być na wierzchu ścięty i sprężysty.
Wystudź w lekko uchylonym piekarniku (delikatnie opadnie). Po całkowitym ostudzeniu wstaw na całą noc do lodówki, aby odpowiednio stężał.
Podawaj ze świeżymi owocami. Można również oprószyć cukrem pudrem lub polać czekoladą.

Sernik z owocową „czapą”

Sernik z owocową „czapą”