Rozpływający się w ustach piernik świąteczny

Rozpływający się w ustach piernik świąteczny

To ulubiony piernik mojej rodziny. Jest bardzo delikatny nawet zaraz po upieczeniu, długo zachowuje świeżość i pięknie się kroi. Dodatkowa jego zaleta to szybkość przygotowania. Jednym słowem piernik-idealny!


Składniki

Ciasto

- 7 jajek (oddzielnie żółtka i białka);
- szczypta soli;
- 35 dkg mąki;
- 10 dkg drożdży;
- 1 szklanka oleju;
- 1 szklanka miodu;
- 3/4 szklanki cukru;
- przyprawa do piernika;
- 2 łyżeczki sody oczyszczonej;
- ewentualnie 1 łyżka kakao.

Dodatkowo

- powidła śliwkowe.

Polewa

- 10 dkg gorzkiej czekolady;
- 10 dkg mlecznej czekolady;
- 10 dkg masła.

Rozpływający się w ustach piernik świąteczny

Przygotowanie

Składniki na ciasto powinny być w temperaturze pokojowej.
W misce utrzyj żółtka z solą, cukrem, miodem, drożdżami i olejem. Kiedy masa będzie jednolita, dodaj przesianą mąkę wymieszaną z sodą oczyszczoną, przyprawą do piernika i kakao. Na końcu dodaj ubitą pianę z białek i delikatnie wymieszaj za pomocą szpatułki. Gotowe ciasto przełóż do wysmarowanej masłem i oprószonej bułką tartą dużej blaszki. Wyrównaj wierz i piecz do tak zwanego „suchego patyczka” przez około 1 godzinę, w piekarniku nagrzanym na początku np. do 160°C (wówczas piernik podrośnie), a następnie do 180°C.
Kiedy ciasto ostygnie, piernik przekrój na pół i wysmaruj powidłem (ilość wg uznania), a następnie przygotuj polewę. W garnuszku umieść masło i połamaną na kawałki czekoladę. Postaw na małym ogniu i mieszaj do momentu powstania jednolitej polewy. Gotową polewą posmaruj wierzch piernika.

Zobacz film: https://www.youtube.com/watch?v=ShqT4DMtPY4

Dobrze wypieczone święta