Puszyste bułeczki do burgerów

Puszyste bułeczki do burgerów

Bułeczki są puszyste i mają miękka skórkę. Idealne z konfiturami lub do słodkich burgerów. Kiedy przygotowujemy wytrawne burgery, do ciasta należy dodać mniej cukru.


Składniki na około 7 bułeczek

- 1/2 szklanki letniego mleka;
- 1 jajko;
- 55 g miękkiego masła;
- 7 g suchych drożdży;
- 1 łyżka cukru;
- 1/4 łyżeczki soli;
- 2 szklanki mąki pszennej.

Dodatkowo

- 2 łyżki mleka do posmarowania;
- ewentualnie sezam.

Przygotowanie

Do miski wbij jajko i rozbełtaj je widelcem. Kolejno wlej mleko i wymieszaj z jajkiem. Następnie dodaj pozostałe składniki, połącz i wyrabiaj do momentu, aż ciasto będzie elastyczne (w razie konieczności delikatnie podsyp mąką). Po wyrobieniu, miseczkę przykryj ściereczką i pozostaw ciasto do podwojenia objętości.
Po tym czasie ciasto podziel na kilka równych części (podzieliłam na 7). Uformowane bułeczki układaj na blaszce, wyłożonej papierem do pieczenia, pozostawiając między nimi odstępy. Przykryj i ponownie pozostaw do wyrośnięcia, również do podwojenia objętości.
Wyrośnięte bułki wysmaruj mlekiem i posyp sezamem.
Piecz w temperaturze 180ºC przez około 20-25 minut. Wystudź na kratce.

Puszyste bułeczki do burgerów