Proziaki

Proziaki

Czyli bułeczki na sodzie. Serek Almette z bazylią dodaje im wyrazistości.


Składniki

Ciasto

- około 1/2 kg mąki;
- 400 g zsiadłego mleka;
- 2 łyżeczki sody;
- 1/2 łyżeczki cukru;
- 1 łyżka soli.

Dodatkowo

- serek Almette z bazylią;
- pomidorki koktajlowe.

Proziaki

Przygotowanie

Do miski przesiej mąkę z sodą. Dodaj pozostałe składniki i zarób ciasto. Ciasto powinno być dość luźne, ale takie, aby udało się go rozwałkować (czyli w razie konieczności dodaj więcej mąki). Gotowe ciasto przenieś na stolnicę posypaną mąką. Rozwałkuj na grubość około 1,5 centymetra i szklanką wytnij kółka. Ułóż je na oprószone mąką miejsca na stolnicy i zostaw do wyrośnięcia (około 10 minut). Smaż na średnio rozgrzanej patelni bez tłuszczu z obu stron.
Bułeczki przekrój na pół, posmaruj serkiem, połóż pomidorki i podawaj.

Proziaki

Proziaki