Pleśniak

Pleśniak

Pleśniak, czy skubaniec? Nie ważne :) Ciacho kojarzy mi się z dzieciństwem i czasami do niego wracam, chociaż przyznam, że nie jest to mój faworyt wśród ciast :)


Składniki

Kruche ciasto

- 250 g zimnego masła lub margaryny;
- 4 żółtka;
- 3 szklanki mąki pszennej;
- 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia;
- 2 kropelki aromatu waniliowego;
- 2 łyżki drobnego cukru;
- szczypta soli;
- 2 łyżki kakao.

Piana

- 4 białka;
- szczypta soli;
- 2/3 szklanki drobnego cukru.

Dodatkowo

- słoik gęstego dżemu z czarnej porzeczki;
- cukier puder do oprószenia.

Przygotowanie

Masło/margarynę pokrój w kostkę, a następnie wszystkie składniki ciasta (prócz kakao) połącz i szybko zagnieć. Kolejno podziel je na 3 części, do jednej dodaj kakao i zagnieć. Następnie uformuj kulki i włóż do zamrażarki.
Blaszkę o wymiarach 30 x 25 cm wyłóż papierem do pieczenia. Jedną jasną część zamrożonego ciasta, zetrzyj na tarce na dno blaszki. Wyrównaj i przyklep delikatnie dłonią. Ciasto wysmaruj dżemem, a na dżem zetrzyj ciemną część ciasta.
Białka ze szczyptą soli ubij na sztywno i pod koniec ubijania stopniowo wsyp cukier. Przygotowaną pianę wyłóż na ciemne ciasto, a na nią zetrzyj ostatnią część ciasta.
Piecz przez około 50-60 minut w piekarniku nagrzanym do 180ºC. Po upieczeniu możesz posypać cukrem pudrem.

Często pierwszą część ciasta, podpiekam na złoty kolor przez około 18-20 minut w temperaturze 180ºC i odstawiam do ostudzenia. Kolejne etapy przygotowania wykonuję jak wyżej.
Do piany można dodać jedną łyżkę mąki ziemniaczanej.

Pleśniak