Pavlova

Pavlova

Torcik bezowy z truskawkami i bitą śmietaną. Jak ja to lubię :) A mój mąż jeszcze bardziej...


Składniki

Beza

- 6 białek;
- szczypta soli;
- 300 g drobnego cukru do wypieków;
- 1 łyżeczka soku z cytryny;
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej.

Dodatkowo

- 200 ml schłodzonej śmietany kremówki 30%;
- 1 łyżka cukru pudru;
- truskawki.

Pavlova

Przygotowanie

Białka ze szczyptą soli ubij na sztywną pianę. Następnie cały czas ubijając, stopniowo dosypuj cukier. Na końcu kiedy piana będzie błyszcząca i sztywna dodaj sok z cytryny, chwileczkę zmiksuj. Dodaj również przesianą mąkę ziemniaczaną i całość zmiksuj. Tylko do połączenia składników.

Dużą blachę wyłóż papierem do pieczenia. Narysuj na nim okrąg o średnicy około 20 cm.
Piekarnik rozgrzej do 180ºC.

Przygotowaną masę wyłóż na papier, wyrównaj łyżką boki ku górze. Blaszkę wstaw do nagrzanego piekarnika, a po 5 minutach zmniejsz temperaturę do 140ºC i piecz przez 90 minut.
Beza powinna być rumiana, lekko popękana i sucha. Wyłącz piekarnik i zostaw bezę do wystygnięcia najlepiej na całą noc (można delikatnie uchylić drzwiczki piekarnika).

Kiedy beza będzie chłodna, ubij na sztywno śmietanę kremówkę i wyłóż na jej środek.

Truskawki umyj, osusz, pokrój wg uznania i poukładaj na śmietanie.

Pavlova