Omlet na słodko

Omlet na słodko

Omlet biszkoptowy na słodko to jeszcze jedna propozycja z książki „Pyszne 25. Nowa porcja przepisów”.


Składniki

- 4 jajka;
- 3 łyżki mąki;
- 3 łyżki mleka;
- 1 łyżeczka cukru;
- 1 łyżeczka cukru waniliowego;
- szczypta soli;
- masło do smażenia.

Przygotowanie

W misce wymieszaj mąkę z mlekiem (najlepiej trzepaczką, tak żeby nie było grudek), po chwili dodaj żółtka, cukier i dokładnie połącz.
Osobno ubij białka na sztywną pianę, dodając szczyptę soli, delikatnie połącz je z masą „żółtkową”.
Omlety smaż na maśle, uważając, gdy będziesz je przewracać. Są bardzo delikatne. Jeśli masz patelnię, którą można włożyć do piekarnika, nie musisz go przewracać, wystarczy, że włożysz go na minutę do piekarnika nagrzanego do temperatury 200ºC.
Podawaj tak jak lubisz najbardziej.

Omlet na słodko