Miodownik

Miodownik

Można go przygotować z budyniem lub masą grysikową. U nas obydwie wersje są bardzo lubiane.


Składniki

Ciasto

- 500 g mąki;
- 1/2 szklanki cukru;
- 200 g margaryny;
- 3 łyżki miodu;
- 2 jajka;
- 1 łyżeczka sody;
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia;
- szczypta soli;
- 1 czubata łyżka kakao.

Masa

- 3 szklanki mleka;
- 1/2 szklanki cukru;
- 150 g margaryny;
- 1 cukier waniliowy;
- 10 łyżek kaszy manny.

Polewa

- 3 łyżki margaryny;
- 3 łyżki kakao;
- 3 łyżki mleka;
- 3 łyżki cukru.

Zarówno w cieście, masie, jak i polewie użyłam margaryny Palma z Murzynkiem.

Miodownik

Przygotowanie

Wszystkie składniki na ciasto (oprócz kakao) połącz i zagnieć. Ciasto podziel na dwie części, do jednej z nich dodaj kakao i jeszcze chwilę zagniataj, aby kakao połączyło się z ciastem. Następnie jeszcze raz podziel, tak żeby powstały cztery równe porcje. Jedną z nich rozwałkuj na kształt kwadratu (w razie konieczności podsyp mąką) i przełóż na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę o bokach 23 cm. Piecz około 15 minut w piekarniku nagrzanym do 160°C. W ten sam sposób upiecz pozostałe blaty. Odlej 3/4 szklanki mleka, dodaj kaszę i wymieszaj, a resztę mleka zagotuj wraz z margaryną, cukrem i cukrem waniliowym. Gotujące mleko odstaw, wlej kaszę i wymieszaj. Gotuj jeszcze chwilę na wolnym ogniu do uzyskania konsystencji budyniu. Odstaw do przestygnięcia. Chłodne blaty (na przemian ciemny i jasny) przełóż masą z kaszy manny. Na końcu przygotuj polewę. W rondelku połącz wszystkie składniki i chwileczkę gotuj. Udekoruj wg uznania. Miodownik jest najlepszy po jednej dobie leżakowania w lodówce.

Miodownik