Maślane ciasteczka „motylki”

Maślane ciasteczka „motylki”

Takie małe, a takie pyszne ;)


Składniki

- 120 g miękkiego masła;
- 1/2 szklanki cukru pudru;
- 1 łyżka soku z cytryny;
- aromat waniliowy;
- 1 duże jajko;
- 2 szklanki mąki;
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia;
- szczypta soli.

Maślane ciasteczka „motylki”

Przygotowanie

Masło utrzyj z cukrem pudrem, sokiem z cytryny i aromatem waniliowym na puszystą masę. Następnie dodaj jajko i zmiksuj. Stopniowo wsyp mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz solą i całość połącz. Pod koniec wsypywania mąki, ciasto zacznij wyrabiać ręką. Składniki dokładnie połącz (w razie konieczności delikatnie podsyp mąką).
Uformuj kulkę, owiń w folię aluminiową i włóż do lodówki na około 30 minut.
Schłodzone ciasto rozwałkowuj i wytnij dowolne kształty.
Piecz ciasteczka przez 8-10 minut w temperaturze 180ºC.

Maślane ciasteczka „motylki”