Makaronowe muszle faszerowane cukinią i kurczakiem

Makaronowe muszle faszerowane cukinią i kurczakiem

Z tak wieloma różnymi farszami można przygotować makaronowe muszelki.
A ty, czym je nadziewasz?


Składniki

- kilkanaście makaronowych muszli - użyłam firmy Czaniecki.

Farsz

- 1 pierś kurczaka;
- 1 cukinia;
- mała cebula;
- posiekana natka pietruszki;
- oliwa;
- suszone oregano;
- sól;
- pieprz.

Sos

- 1 pomidor malinowy;
- kilka pomidorków koktajlowych;
- 2 łyżki przecieru pomidorowego;
- mały ząbek czosnku;
- suszony tymianek i oregano;
- sól;
- pieprz.

Dodatkowo

- mozzarella.

Makaronowe muszle faszerowane cukinią i kurczakiem

Przygotowanie

Makaron ugotuj al dente w dużym garnku w osolonej wodzie.
Pierś z kurczaka dokładnie umyj, oczyść i pokrój w kostkę. Rozgrzej dużą patelnię, wlej oliwę, dodaj mięso i podsmaż. Cebulę obierz i pokrój w drobną kosteczkę. Dodaj do mięsa i chwileczkę podsmaż. Kolejno dodaj pokrojoną w kostkę cukinię oraz przyprawy i całość smaż kilka minut.
Pomidora malinowego pokrój w drobną kosteczkę, a pomidorki koktajlowe przekrój na pół. Przygotowane pomidory wrzuć do rondelka, dodaj przecier pomidorowy, przeciśnięty przez praskę czosnek, 5 łyżek przegotowanej wody oraz przyprawy. Gotuj kilka minut, co jakiś czas mieszając.
Muszle napełnij farszem i ułóż w naczyniu żaroodpornym. Następnie wyłóż na nie pomidory i polej sosem. Kolejno pokrój mozzarellę i kawałeczki poukładaj na pomidorach. Możesz dodatkowo posypać natką pietruszki. Zapiekaj w nagrzanym piekarniku około 20 minut.