Makaron z papryką i kawałeczkami schabu

Makaron z papryką i kawałeczkami schabu

Propozycja szybkiego obiadu.


Składniki

- około 200 g makaronu spaghetti - użyłam firmy Czaniecki;
- 3-4 centymetrowe plastry schabu;
- 1 mała cebula;
- 1 mała żółta papryka;
- 1 mała biała papryka;
- 1 mała czerwona papryka;
- kawałeczek papryczki chilli;
- 1 łyżeczka cukru;
- 2 łyżki sosu sojowego;
- 2 ząbki czosnku;
- 3-4 łyżki koncentratu lub pasty pomidorowej;
- 2-3 łyżki oleju lub oliwy;  
- 1-2 łyżki sezamu;
- sól;
- pieprz.

Przygotowanie

Na suchej patelni upraż sezam.
Plastry schabu pokrój w cienkie paski i włóż je do miski. Dodaj 1-2 łyżki oliwy, drobno posiekane ząbki czosnku, sos sojowy, dokładnie wymieszaj i odstaw na godzinę.
Makaron ugotuj al dente, w osolonej wodzie wg instrukcji na opakowaniu.
Cebulę pokrój w pióra, paprykę w paski, chilli drobniutko posiekaj.
Na patelnię rozgrzaną z odrobiną tłuszczu, wrzuć mięso i smaż do momentu, aż się zarumieni i będzie miękkie. Kolejno dodaj paprykę, cebulę, podlej gorącą wodą i całość smaż kilka minut. Następnie dodaj cukier, koncentrat pomidorowy i przyprawy, a także odcedzony makaron. Wszystkie składniki delikatnie wymieszaj i smaż jeszcze chwileczkę.
Podawaj posypany uprażonym sezamem.