Krupnik bez glutenu

Krupnik bez glutenu

Krupnik to zdrowa i pożywna zupa. Idealna na tę porę roku. Tym razem przygotowana na bazie kaszy jaglanej, a więc bez obaw mogą ją również jeść osoby na diecie bezglutenowej.


Składniki

- 1 łyżka masła (można zastąpić olejem, oliwą);
- 1 marchewka;
- 1 mała pietruszka;
- 1/2 małego selera;
- kawałek kalarepy;
- 1 cebula;
- kawałek pora (najlepiej biała część);
- 4 duże ziemniaki;
- 1 pierś z kurczaka;
- woda;
- 4 ziela angielskie;
- 2 liście laurowe;
- pieprz;
- sól;
- 1/4 łyżeczki mielonej kozieradki;
- około 100 g kaszy jaglanej;
- natka pietruszki;
- 1 łodyżka lubczyku.

Krupnik bez glutenu

Przygotowanie

Wszystkie warzywa obierz, oczyść i wypłucz. Marchewkę, pietruszkę i seler pokrój w drobną kosteczkę. Kalarepę oraz ziemniaki w większą kostkę. Cebulę oraz pora drobno posiekaj. Do garnka wrzuć masło, kolejno wszystkie przygotowane warzywa. Całość chwileczkę podsmaż na wolnym ogniu, ciągle mieszając.
W międzyczasie mięso kurczaka dokładnie umyj i również pokrój w kostkę. Warzywa zalej wodą i zagotuj. Następnie dodaj mięso.
Kaszę jaglaną wypłucz w gorącej wodzie i dodaj do zupy. Wrzuć liście laurowe, ziele angielskie oraz kozieradkę. W razie konieczność, jeśli zupa jest bardzo gęsta, dolej wody. Gotuj około pół godziny, aż warzywa będą miękkie. Na końcu dopraw do smaku solą oraz pieprzem, a także dodaj posiekaną natką pietruszki i lubczyk.

Krupnik bez glutenu