Królewiec

Królewiec

Królewiec tudzież królewicz ;) lub placek królewski, to zdecydowanie ulubione ciasto mojej mamy. Składa się między innymi z ciasta miodowego, dlatego jest bardzo popularny w okresie Bożego Narodzenia. Polecam również inne ciasta miodowe.


Składniki

Ciasto

- 300 g mąki;
- 1/2 szklanki cukru;
- 150 g masła/margaryny;
- 1 łyżka mleka;
- 1 jajko;
- 2 łyżki miodu;
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej;
- szczypta soli.

Biszkopt

- 4 jajka (oddzielnie białka i żółtka);
- 2/3 szklanki cukru;
- 1/2 szklanki mąki pszennej;
- 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej;
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia;
- szczypta soli.

Poncz

- 1/2 szklanki letniej przegotowanej wody;
- około 5 łyżek soku z cytryny;
- 1-2 łyżki cukru.

Masa budyniowa

- 1/2 l mleka;
- 80 g cukru;
- 16 g cukru waniliowego;
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej;
- 1 i 1/2 łyżki mąki pszennej;
- 200 g masła.

Polewa

- 3 łyżki masła;
- 3 łyżki kakao;
- 3 łyżki mleka;
- 3 łyżki cukru.

Królewiec

Przygotowanie

Wszystkie składniki na ciasto połącz (masło/margarynę wcześniej posiekaj) i zagnieć. Gotowe ciasto podziel na dwie równe porcje (w razie konieczności delikatnie podsyp mąką). Jedną z nich rozwałkuj i przełóż na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę o bokach około 21 x 32 cm. Piecz około 12-15 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C. W ten sam sposób upiecz drugi blat. Pozostaw do ostygnięcia.
Białka ze szczyptą soli ubij na sztywną pianę. Nie przerywając ubijania stopniowo dodawaj cukier, kolejno po jednym żółtku. Mąki połącz z proszkiem do pieczenia, przesiej do masy jajecznej i delikatnie wymieszaj. Gotowe ciasto przełóż do wyłożonej papierem do pieczenia i posmarowanej masłem blaszki (21 x 32 cm). Piecz przez około 30-40 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C. Biszkopt pozostaw do ostygnięcia.
W szklance połącz wodę z sokiem z cytryny i cukrem. Chłodny biszkopt nasącz przygotowanym ponczem.
Z mleka potrzebnego do przygotowania masy odlej niepełną szklankę, resztę zagotuj z cukrem i cukrem waniliowym. W zimnym mleku rozmieszaj mąkę pszenną i ziemniaczaną. Wlej do gotującego się mleka mieszając (najlepiej przelej przez siteczko), aby nie zrobiły się grudki. Kiedy budyń zgęstnieje, rondelek zdejmij z ognia i dodaj partiami masło. Dokładnie wymieszaj.
Na blaszce połóż jedno ciasto miodowe (używam blaszki z wyjmowanym spodem). Wylej na nie połowę gorącej masy budyniowej. Na masę połóż biszkopt i wylej resztę masy. Wyłóż drugie ciasto miodowe.
Na końcu przygotuj polewę. W rondelku połącz wszystkie składniki i chwileczkę gotuj. Polej ciasto gotową polewą. Udekoruj wg uznania. Najsmaczniejsze po jednym dniu od przygotowania.

Królewiec