Smaczne i kolorowe danie obiadowe.
Składniki
- 2 pojedyncze filety z kurczaka.
Do obtoczenia mięsa
- 1 łyżka mąki pszennej;
- 1/2 łyżeczki słodkiej papryki;
- 1/2 łyżeczki wędzonej papryki;
- sól;
- pieprz.
Sos cytrynowy
- 1/4 szklanki soku z cytryn (można dodać więcej);
- 1/4 szklanki sosu sojowego;
- 1/4 szklanki oliwy z oliwek;
- 2 łyżeczki cukru trzcinowego;
- 2 przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku;
- sól;
- pieprz.
Ryż
- 200 g ryżu jaśminowego z czerwonym Risana;
- 1 łyżka bardzo drobno posiekanej natki pietruszki;
- sól.
Dodatkowo
- 30-40 g roztopionego masła;
- kolorowe ostre papryczki;
- ewentualnie listki kolendry.
Przygotowanie
Oczyszczone i umyte mięso pokrój w kostkę.
Mąkę połącz z paprykami, solą oraz pieprzem i obtocz mięso. Następnie mięso ułóż na patelni, która nadaje się do używania w piekarniku lub w małym naczyniu żaroodpornym i polej masłem kawałeczki kurczaka. Włóż do piekarnika nagrzanego do 180ºC i zapiekaj około 15 minut.
W tym czasie przygotuj sos cytrynowy.
Po 15 minutach wyjmij mięso z piekarnika, polej sosem cytrynowym i patelnię ustaw na palnik (jeśli mięso zapiekałeś w naczyniu to przełóż na patelnię i polej sosem). Mięso smaż do czasu aż będzie mięciutkie, a sos się zredukuje.
W międzyczasie ugotuj ryż zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Gotowy wymieszaj z natką pietruszki.
Kurczaka podawaj z ryżem, posypany papryczkami pokrojonymi w cieniutkie plasterki i kolendrą.