Czosnkowe pieczarki podane z witbierem

Czosnkowe pieczarki podane z witbierem

Smaczna i aromatyczna pieczarkowa przystawka. Idealna na każdą okazję.


Składniki
  

- 1/2 kg pieczarek;
- 2 łyżki masła;
- 1 cebula;
- 3 ząbki czosnku;
- pieprz;
- sól;
- szczypta pieprzu cayenne;
- szczypiorek lub natka pietruszki.

Dodatkowo

- bułeczki lub ulubione pieczywo;
- piwo typu witbier do podania.
 

Czosnkowe pieczarki podane z witbierem

Przygotowanie

Pieczarki obierz i pokrój w ćwiartki. Cebulę obierz i pokrój w kosteczkę. Na patelnię wrzuć masło, cebulę oraz przeciśnij przez praskę czosnek. Kolejno pieczarki i przyprawy. Smaż na średnim ogniu do momentu, aż pieczarki zmiękną. Na końcu dodaj posiekaną natkę pietruszki lub szczypiorek.
Bułeczki lub pieczywo podpiecz w np. w tosterze nałóż na nie przygotowane pieczarki i podawaj ze szklaneczką piwa typu witbier.

Czosnkowe pieczarki podane z witbierem

 

Kulinarne inspiracje z Love Beer